De nieuwsfoto’s van het ANP zie je dagelijks in de media. Steeds vaker zitten daar ook dronefoto’s tussen; interessant beeld waar je naar blijft kijken. Wanneer de nieuwsgebeurtenis het toelaat gaat ANP-fotograaf Sem van der Wal op pad met zijn drone. En dat is net iets anders dan fotograferen op de grond. Hij vertelt waar je rekening mee moet houden.
Ken de regelgeving
Voordat je met een drone gaat vliegen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving. Je mag namelijk niet overal met een drone vliegen. Zo zijn er in delen van Nederland no-fly zones. Bijvoorbeeld rondom vliegvelden, militaire terreinen en koninklijke paleizen. Ook mag je niet boven grote groepen mensen, havengebieden en buiten de daglichtperiode vliegen. Daarnaast moet je drone altijd in het zicht vliegen. Als er een camera op je drone zit, moet deze geregistreerd zijn bij het RDW en voor het vliegen met vrijwel alle drones moet je een examen halen. Bij commercieel gebruik moet er een aanvullende verzekering afgesloten worden. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle regels en een kaart waarop je kan zien waar je wel en niet met een drone mag vliegen.
Bereid je vlucht goed voor
Met behulp van bijvoorbeeld Google Maps kun je een dronevlucht goed voorbereiden. Via satellietbeelden kun je kijken hoe het gebied er vanuit de lucht uitziet. Daardoor kan je makkelijk zien waar je kan opstijgen, of er objecten zoals windmolen zijn waar je vanwege veiligheid rekening mee moet houden maar ook of er patronen in het landschap te zien zijn die vanuit de lucht mooi te fotograferen zijn. En niet geheel onbelangrijk: controleer de weersverwachting. Met een drone vliegen terwijl het hard waait of regent is niet verstandig.
Maak het onderwerp klein
Het is verleidelijk om de drone direct tientallen meters hoog te laten vliegen. Doordat de meeste drones een groothoeklens hebben, wordt het onderwerp dan wel heel klein in beeld gebracht. Vlieg daarom niet te hoog zodat het onderwerp groter en dus duidelijker in beeld komt. Je kunt er ook voor kiezen om niet het volledige onderwerp, maar een klein deel daarvan te fotograferen. Een overzichtsfoto van een landschap kan heel mooi zijn, maar een close-up van bijvoorbeeld een molen is prettiger om naar te kijken omdat er minder op de foto staat.
"Goed gebruik van lijnen trekt de aandacht van de kijker en maakt de foto interessant."
"Goed gebruik van lijnen trekt de aandacht van de kijker en maakt de foto interessant."
— Sem van der Wal
Een interessante foto van een alledaags onderwerp
Het is een uitdaging om interessant beeld te maken van een alledaags onderwerp. Met een drone kun je een onderwerp op een zeldzame manier in beeld brengen. Door recht naar beneden te fotograferen creëer je een uniek perspectief waarmee je de saaiste onderwerpen interessant kan maken. Kantel de camera van je drone daarom eens en kijk of je iets gewoons op een originele manier kan vastleggen.
Ga op zoek naar lijnen
Als je wel eens vanuit een vliegtuig naar beneden hebt gekeken dan weet je: vanuit de lucht zijn overal lijnen en patronen te zien. Je kunt die lijnen en patronen gebruiken om je foto sterker te maken. Zo zorgt een volledig symmetrische foto vaak voor een rustig beeld dat prettig is om naar te kijken. Goed gebruik van lijnen trekt de aandacht van de kijker en maakt de foto interessant.
Bewerk de foto na
Foto's die gemaakt zijn met een drone ogen vaak een beetje flets. Bewerk je foto's daarom na door contrast toe te voegen. Bij de meeste drones kun je instellen dat de foto's in RAW opgeslagen worden: daarmee blijven meer details van de foto bewaard, waardoor je bijvoorbeeld donkere delen in de foto meer kunt oplichten.