In 2018 werd fotobureau Hollandse Hoogte overgenomen door het ANP. Dat zorgde voor een gezamenlijke collectie van meer dan 90 miljoen foto’s. De lancering van de nieuwe fotowebsite - waar de collecties van ANP Foto en Hollandse Hoogte samenkomen - is een mooie aanleiding om terug te blikken een paar momenten uit de geschiedenis van Hollandse Hoogte.
Fotobureau Hollandse Hoogte werd opgericht in 1985 in Amsterdam door Dick Breebaart, Simon B. Kool, Roel Sandvoort en Louis Zaal. Dat was in de tijd dat een foto nog een tastbaar vel was: met de afbeelding aan de voorzijde en de informatie op de achterzijde. Toen de vier mannen, vormgevers en redacteuren, merkten dat de foto die je zocht net onbereikbaar was omdat de maker zich uitgerekend op dat moment aan de andere kant van de wereld bevond, ontstond het idee. De oprichters bedachten dat het fijn zou zijn om op één plek beeldmateriaal bij elkaar te hebben en het toegankelijk te maken voor iedereen die beeld nodig had: fotobureau Hollandse Hoogte was geboren.
Kwalitatieve fotografie
Hollandse Hoogte staat al sinds de oprichting bekend om kwaliteitsfotografie. Nieuwsfotografie en de tweede laag van het nieuws: documentaire reportages, portretten, achtergrondverhalen, uiteindelijk ook historisch materiaal. Fotografen van het eerste uur zijn Marcel van Den Bergh, Hannes Walrafen, Freek van Arkel, Sake Elzenga, Ineke Oostveen, Petterik Wiggers, Henk Braam en Martijn van de Griendt. In 2020 leveren een paar honderd professionele fotografen hun fotografie samen met Hollandse Hoogte aan de Nederlandse media.
De eerste digitale beeldbank
Louis Zaal kwam via Kodak in contact met Jan Paul Douma, die een systeem had bedacht om papieren bedrijfsarchieven te digitaliseren. “Zou dat ook lukken met fotografie?”, was de grote vraag. En ja, dat lukte. Op deze manier werden 4.000 beelden per dag in lage resolutie in het systeem ingevoerd. Vanaf dat moment zou de aanvoer van nieuw beeld vooral digitaal zijn. Daarmee was Hollandse Hoogte in 2000 het eerste fotobureau dat zijn hele archief op internet zichtbaar had.
Het oude archief
Maar wat is er dan gebeurd met het oude archief? In de loop der jaren zijn de honderdduizenden drukken en diamappen een paar keer verhuisd. Het belandde zoals vele prachtige archieven bij Spaarnestad Photo in Haarlem, en het later is overgebracht naar het Nationaal Archief. Het is daar in goede handen en staat opgeborgen in honderden dozen, zij aan zij.
Hollandse Hoogte anno 2020
In 2018 werd Hollandse Hoogte onderdeel van het Algemeen Nederlands Persbureau. Door het samengaan versterken de twee merken elkaar. De collecties vullen elkaar aan en voor beeldgebruikers is er nu één plek voor alle wensen. In de beeldbank vind je meer dan 90 miljoen beelden: een non-stop productie van het dagelijkse nieuws in beeld, fotografische achtergronden, reportages, stockmateriaal, portretten, entertainment beeld en historische collecties. Van honderden Nederlandse fotografen en tientallen buitenlandse agentschappen.