Het kwartaal begon zonnig en eindigde met flinke buien. Aan het begin van het derde kwartaal verkeerde Nederland ogenschijnlijk in goede staat: de terrassen zaten vol, het aantal besmettingen was flink teruggelopen en op vakantie gaan bleek prima te doen, ook op de Veluwe of de Wadden.
Aan het einde is de verwarring - over steeds andere sluitingstijden van de horeca, over regionaal versus landelijk, over ontheffingen voor theaters, over thuisonderwijs - weer terug. Journalistiek gezien wordt er veel van het ANP gevraagd, precies waar we van houden.
De agenda die we voor media maken wordt aangepast op afgelaste evenementen en plotse persconferenties. We sturen persalarmen, maken extra radionieuwsbulletins en fotografen trekken het land door.
En we beginnen nieuwe diensten. Neem de graphicsdienst die we samen met LocalFocus zijn begonnen. We bieden afnemers een nieuwsfeed met 750 interactieve graphics per jaar, binnen vijf muisklikken in je eigen huisstijl voor de app of in de site. Zo wordt journalistiek bedrijven iets makkelijker. Een mooi contrast met het veeleisende karakter van deze tijd.
Sportverslaggever Peter van Leeuwen over de Tour de France en corona
Twee dagen voor afreizen naar Nice om de start van de Tour de France te verslaan, belt een collega. "Code oranje hè", is de ongewenste maar niet onverwachte boodschap. Het is het begin van anderhalve dag afwegingen maken. Een bezoek aan de Tour van vijf dagen betekent tien dagen thuisquarantaine. Is dat de meerwaarde van het ter plekke aanwezig zijn waard?
Ja, besloten we na een dag overleggen en op woensdag arriveer ik in Nice, met het resultaat van een verplichte coronatest (negatief) op zak en een pak mondkapjes bij de hand. Al vond de taxichauffeur het allemaal wat overdreven. Hem kon ik in ieder geval spreken (niet opvoeren), renners bleven de dagen voor de Tourstart verstopt achter videocamera’s tijdens de traditionele persconferenties van de teams. Pas op de dag van de start kon telkens één verslaggever namens de Nederlandse pers renners kort spreken in de mixed zone om daarna de quotes te delen.
De Tour was duidelijk de Tour niet. Al leek het er, terug thuis voor de tv, wel weer steeds meer op. Het c-woord kwam alleen nog terug rond rustdagen, als de renners getest werden. Want zo gaat het dan ook weer. Zo gauw er gefietst werd ging het over seconden, over vallen, over sprinten en klimmen. En tikten we rustig verder.
Verslaggever Amsterdam Judith Katstra over demonstraties in coronatijd
De afgelopen maanden gingen in ons land veel mensen de straat op om te demonstreren. Tegen racisme, tegen de coronamaatregelen, tegen het stikstofbeleid van het kabinet, voor betere omstandigheden voor de vluchtelingen in het Griekse Moria en voor een beter klimaatbeleid.
Na de 'intelligente' lockdown waarbij we allemaal zoveel mogelijk thuis moesten blijven, was de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam het eerste protest waar onverwacht veel mensen op afkwamen. De demonstratiebehoefte bleek groter dan het plichtsbesef om de 1,5 meter afstand na te leven.
Vele demonstraties in het hele land volgden. En daar doen we natuurlijk verslag van. Soms volgen we protesten van een afstand, bijvoorbeeld via een livestream, maar liever zijn we erbij. Dat gaat er overigens wel anders aan toe dan voorheen. Liep je voor de coronacrisis zonder na te denken door een demonstrerende massa, nu ga je niet meer zonder mondkapje de deur uit en probeer je niet te dichtbij de betogers te komen. Dat is overigens nog niet altijd makkelijk. Hoewel op veel plekken stippen of kruisjes op de grond staan om voldoende afstand te houden tussen de actievoerders, neemt niet iedereen het zo nauw met de maatregelen. En dan is het toch nog flink oppassen dat er niet iemand tegen je op botst.
Prinsjesdag
De derde dinsdag van september in beeld: acht fotografen op pad, twee editors en een voltallige fotoredactie aan het werk. Media konden kiezen uit 600 nieuwsfoto's. Alleen al online zijn die foto's 1100 keer geplaatst. Ook in de kranten verschenen veel Prinsjesdagfoto's van ANP, inclusief vele voorpagina's.
Chef Buitenland Tom van Leeuwen over Amerikaanse presidentsverkiezingen
Astronauten (‘de ware zwevende kiezers’) die stemmen in de ruimte, de eerste lokale verkiezingsuitslag in het gehucht Dixville Notch: op sommige berichtgeving rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan je iedere vier jaar de klok gelijk zetten. En dat geldt ook voor uitslagen uit staten: die komen in de verkiezingsnacht na 01.00 uur in hoog tempo binnen en aan het eind van de nacht weten we doorgaans wie de komende jaren in het Witte Huis zit. Dat is normaal. Misschien zelfs wel zoals het hoort.
Maar aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar is niets normaal. Niet in het Amerika van Donald Trump. Daar raakten de afgelopen maanden miljoenen mensen besmet met het coronavirus (inclusief Trump zelf) en gaan kiezers waarschijnlijk massaal per post stemmen om niet het risico te lopen ook ziek te worden.
Dat betekent in de praktijk dat we misschien nog geen definitieve uitslag hebben tijdens de verkiezingsnacht. Het tellen van poststemmen kan tijd in beslag nemen. En omdat naar verwachting vooral kiezers die de Democraten steunen hun stembiljet aan de post toevertrouwen, kan dat tot gevolg hebben dat de eerste uitslagen een vertekend beeld geven - we zullen daar snel en feitelijk over berichten via persalarmen en nieuwsartikelen. Trump kan in belangrijke staten eerst op voorsprong staan en die later zien verdampen als de 'postal votes' worden verwerkt.
Dankzij dat laatste durf ik me nu al te wagen aan een voorspelling over wie de verkiezingen gaat winnen. Dat zijn advocaten. Er is nu al sprake van een lawine aan rechtszaken over de spelregels rond de verkiezingen en daar komt ook na de verkiezingsdag vermoedelijk geen einde aan. Dan kan het juridische getouwtrek beginnen over de vraag of sommige via de post gestuurde stembiljetten ten onrechte zijn afgekeurd. Dat we daardoor misschien pas veel later weten wie heeft gewonnen, is één van de scenario's waar we rekening mee houden. Niemand weet precies wat er gaat gebeuren en daarom bereiden we ons voor op alles. Een ding is wel zeker: we gaan de komende weken schrijven over gebeurtenissen die een plek krijgen in de geschiedenisboeken. Hoe lang het ook duurt.
De podcast over fotografie
Op nummer één in de podcast top drie van NRC, ANP Beeldspraak: de podcast over fotografie. In deze podcast spreekt ANP-fotograaf Bart Maat met vakgenoten over de passie voor fotograferen en behandelt hij de actualiteit. In elke aflevering ontvangt Bart Maat een gast en staat er een thema centraal. De eerste twee afleveringen staan online en zijn te beluisteren via onder andere Spotify en Apple Podcasts.
Het ANP geeft deskundigen een podium met Expert Support
Het ANP is een expertnetwerk begonnen, los van de verantwoordelijkheid van de redactie, dat andere redacties kan helpen. Bij veel bedrijven en instellingen werken deskundigen op een specifiek terrein. Hun expertise kan ingezet worden ter verrijking van een nieuwsbericht. Je kunt de contactgegevens van deze deskundigen vinden in de database ANP experts in de ANP-app. Ook staan in de app quotes die de experts zelf hebben toegevoegd naar aanleiding van een actuele gebeurtenis op hun vakgebied. Deze quotes zijn vrij te gebruiken en staan in de app in de kolom ANP expert quotes.