Er werken meer dan 165 mensen bij het ANP. Van journalisten tot ICT’ers en van fotografen tot accountmanagers: allemaal dragen ze op hun eigen manier iets bij aan het persbureau. Dat een journalist het laatste nieuws verslaat en een ICT’er ervoor zorgt dat alles op technische rolletjes loopt, weet iedereen. Maar wie zijn de gezichten achter deze functies en wat weet je nog niet van ze? Elke maand vertelt een ANP’er over zijn of haar werk bij het persbureau. Deze keer de beurt aan sportredacteur Tim Colijn.
'Kom je voor het ANP werken?'
Jarenlang bezocht Tim grand slams, de vier grote tenniswedstrijden. Zijn journalistieke loopbaan begon als freelancer. Kort voor de Australian Open ontving hij een Facebookberichtje van ANP-collega Cilya van der Kooij. “Of ik voor het ANP wilde werken. Daar zei ik ja op. Dit deed ik een aantal jaren op freelancebasis totdat het ANP mij vroeg voor een vaste dag per week. Geleidelijk werden dit steeds meer dagen en in 2019 ben ik in vaste dienst gekomen.”
Werkgerelateerd naar sport kijken
Om een vooroordeel over een sportredacteur meteen maar te ontkrachten: je zit zeker niet onderuitgezakt naar sportwedstrijden te kijken. Integendeel, een sportredacteur heeft met enorme tijdsdruk te maken. “Tijdens een wedstrijd kan er elk moment iets veranderen, wat ook gevolgen heeft voor je bericht. Direct na de laatst geslagen bal of het laatste fluitsignaal moet het nieuwsbericht vaak al het ANP-net op. Tijdens een wedstrijd puzzel je continu en schets je verschillende scenario’s. Werkgerelateerd naar sport kijken is een stuk minder ontspannen dan met vrienden op de bank.”
Een sportprimeur
Een primeur, waarbij je als een van de eerste het nieuws naar buiten mag brengen, daar worden journalisten blij van. Afgelopen zomer was dat voor Tim het geval, en dat moment zal hij niet snel vergeten. “De coach van tennisster Kiki Bertens nodigde mij uit voor een vooruitblik op de Olympische Spelen en de US Open, tenminste dat zei ze. Ik had juist een week vakantie, maar ik besloot toch maar naar Etten-Leur te gaan, waar het plaatsvond. Enkele vaste sportjournalisten werden meegenomen naar een aparte ruimte, waar de stemming ineens omsloeg en Bertens een brief begon op te lezen. Ze kondigde haar afscheid aan. ‘'s Middags zou ik met een vriend naar het strand gaan, maar uiteindelijk heb ik uren in zijn woonkamer zitten werken en bellen.”
"Werkgerelateerd naar sport kijken is een stuk minder ontspannen dan met vrienden op de bank."
"Werkgerelateerd naar sport kijken is een stuk minder ontspannen dan met vrienden op de bank."
— Tim Colijn
Voor het eerste naar de Spelen
Samen met zes andere ANP’ers vertrok Tim afgelopen zomer naar Japan, waar de Olympische Zomerspelen plaatsvonden. “Deze trip was en is mijn hoogtepunt bij het ANP. Samen met collega Hans Koenekoop, onze atletiekexpert, zat ik in het lege Olympisch Stadion bij de finish toen de ene na de andere atletiekmedaille voor Nederland werd binnengehaald. Doordat er geen toeschouwers aanwezig waren, voelde het haast onwerkelijk. Gejuich van fans was er niet, slechts kreten van atleten, commentatoren en tikkende journalisten waren hoorbaar.” Bij een aantal sporten behoorde Tim tot een van de tientallen mensen die erbij waren. “Dat was merkwaardig, maar ook wel uniek natuurlijk.”
Drie wedstrijden tegelijk
Aan uitdagingen in het werk als sportredacteur geen gebrek. Zo is het een kunst om nieuwe, verrassende antwoorden uit sporters te krijgen. “Niet te veel meegaan in de clichés waarmee je dagelijks te maken krijgt. Sporters hebben de neiging te vervallen in de standaard antwoorden, zeker als de vragen niet uitdagend zijn. En soms zit er gewoon niet zoveel in. Ik vind het een uitdaging om te proberen van niets toch iets te maken.” Tim vult aan: “Een andere uitdaging is het schaken op meerdere borden. Zeker in het weekend volg je vaak drie sporten of wedstrijden tegelijk. Het liefst heb je zo snel mogelijk na afloop een bericht op het ANP-net, dus het is echt een kwestie van multitasken.”
"Als je ‘jouw’ nieuws in de kranten ziet staan geeft dat wel een kick."
"Als je ‘jouw’ nieuws in de kranten ziet staan geeft dat wel een kick."
— Tim Colijn
'Jouw' nieuws in de krant
Het ANP maakt nieuwsberichten voor nieuwsmedia, die hun eigen kleur geven aan de nieuwsfeiten. “Voorheen, toen ik werkzaam was bij kranten en tijdschriften, haalde ik voldoening uit het schrijven van lange verhalen. Het werken bij ANP is wat vluchtiger, maar daardoor zeker niet minder leuk. Ik krijg energie van een mooie primeur. Als je ‘jouw’ nieuws vervolgens in de kranten ziet staan terwijl je een dag later lekker met een koffietje aan het bladeren bent, dan geeft dat wel een kick.”
Ga freelancen!
Een tip van Tim voor beginnende journalisten: ga - als je de mogelijkheid hebt - freelancen. “Dat geeft zoveel vrijheid. Je leert de wereld kennen, zowel de journalistieke wereld als, in mijn geval, de echte wereld. Ik heb het freelancen gecombineerd met reizen. Ik bezocht tennistoernooien over de hele wereld en knoopte er vervolgens een reis aan vast. De eerste keer dat ik met een backpack aankwam in het perscentrum werd ik wel een beetje vreemd aangekeken. Dat heb ik dan ook maar niet meer gedaan.”
Maak ook kennis met de andere gezichten achter het ANP. Zo vertelt Tom van Leeuwen wat werken op de buitenlandredactie zo leuk maakt, vertellen chef foto Karin Hollaar en fotoredacteur Pelin Tatli over het werk op de fotoredactie en vertelt bekende stem Robert-Jan Knook over nieuwslezen op de radio.
Leer de mensen achter het persbureau kennen en schrijf je in voor de maandelijkse ANP-nieuwsbrief.
Dank voor je inschrijving op de ANP-nieuwsbrief.