Het redactieteam Nieuws van de Dag is – de naam zegt het al – continu bezig met het belangrijkste dagelijkse nieuws. Dat kan van alles zijn, zoals de explosies in Rotterdam of de oorlog in Oekraïne. Judith Laanen is een van de vier teamleden, en ze werkt er graag. Ze vertelt over haar werk op de redactie.
Team Nieuws van de Dag is nieuw binnen de redactie van het ANP: sinds 1 januari 2023 werken de teamleden in deze samenstelling. “Soms waren er grote onderwerpen waar we eigenlijk met meer dan één persoon aan wilden werken, en dat is nu mogelijk,” zegt Judith. “Deze onderwerpen spelen soms weken- of maandenlang. Denk bijvoorbeeld aan de aardbevingen in Turkije en Syrië, de opvangcrisis met asielzoekers in Ter Apel of de oorlog in Oekraïne.”
Het team maakt het mogelijk om als redactie kennis voor de rest van de redactie te vergaren en langer over een onderwerp te schrijven, vanuit verschillende invalshoeken: “Dat is ons criterium. Als er weinig invalshoeken zijn bij een onderwerp, dan is dat voor ons minder geschikt.”
Een netwerk is belangrijk
Judith werkt sinds de zomer van 2020 bij het ANP. Ook door haar eerdere ervaring bij onder andere BNR, RTL Z en NRC weet ze goed hoe belangrijk een eigen netwerk is. Met dat netwerk heb je bijvoorbeeld gemakkelijker contactgegevens bij de hand om zo de feiten achter het nieuws te checken.
Maar Judith gebruikt haar netwerk ook op meer onverwachte momenten. Zo kon ze afgelopen maart gemakkelijk oud CDA-politicus Maxime Verhagen en premier Mark Rutte aan hun jasje trekken. “Maxime Verhagen nam afscheid bij Bouwend Nederland en ik was aanwezig. Ik ging er vooral heen omdat ik vermoedde dat ik hier nieuws kon vinden over hoe de bouw over de nieuwe politieke verhoudingen dacht.”
Judith kon er inderdaad een dag na de Provinciale Statenverkiezingen nog verschillende reacties ophalen, in samenspraak met de parlementaire redactie. “Toen ik naar huis fietste dacht ik: ik heb de leukste baan van de wereld.”
“Toen ik naar huis fietste dacht ik: ik heb de leukste baan van de wereld.”
“Toen ik naar huis fietste dacht ik: ik heb de leukste baan van de wereld.”
Altijd op zoek naar nieuws
Toen de aardbevingen in Turkije en Syrië net waren geweest, fietste Judith onderweg naar huis langs de Turkse ambassade om te zien hoeveel bloemen er lagen en hoeveel mensen het condoleanceregister hadden getekend.
Nog voor ze hoefde aan te bellen ging de deur al open. “Ik stelde me voor aan de woordvoerder en achter hem stond ook een man die zich voorstelde. Het bleek de ambassadeur zelf te zijn, die ik onverwacht ook kon bevragen. Dat was een leuke verrassing, die nog een citaat opleverde in een bericht.”
Bellen, bellen, bellen
Team Nieuws van de Dag heeft een vaste dagplanning om een gestructureerde manier van werken te bewaken. Elke ochtend start het team met een vergadering. Hierin bepalen de redacteuren wat het onderwerp van de dag zal zijn. Dat onderwerp wordt nog wel voorgelegd aan de rest van de redactie. Dat zorgt voor een bredere kijk op het onderwerp of simpelweg contactgegevens van betrokken partijen.
Daarna is het zaak om achter alle feiten te komen. Dat betekent bellen, bellen, bellen. “We controleren informatie, en bellen ideeën en vragen die we hebben na. Vervolgens werk je het uit, wordt je stuk gecheckt door collega’s en eindredactie en wordt het gepubliceerd.”
Het komt ook voor dat het nieuwsonderwerp niets oplevert doordat er bijvoorbeeld te weinig informatie over bekend is of de juiste personen om deze informatie te vergeven er niet zijn. “Ooit heeft iemand tegen mij gezegd: vijftig procent van wat wij doen levert niks op. Deze uitspraak ben ik nooit meer vergeten. Want dat is soms ook zo.”
“Door nieuws te volgen ben je geïnformeerd en kun je goede keuzes maken.”
“Door nieuws te volgen ben je geïnformeerd en kun je goede keuzes maken.”
Liefde voor nieuws
De ANP-berichten worden door vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia gebruikt. Judith kijkt steeds vaker waar berichten terechtkomen. “Ik ben natuurlijk vooral bezig met het maken van nieuws zelf. Maar als je erop gewezen wordt dat berichten zijn overgenomen, is het natuurlijk leuk. Zoals toen ik net bij economieredactie zat en ik een bericht had gemaakt over de tonijnkoning van Japan. Toen appte de chef mij: je staat bij de best gelezen artikelen van De Telegraaf.” Judith vertelt: “Ik kom uit een gezin waar nieuws altijd belangrijk was. Nieuws is voor mij dus iets dat erbij hoort en waardoor je weet wat er in de maatschappij gebeurt. Door nieuws te volgen, ben je geïnformeerd en kun je goede keuzes maken.”
Nooit chaos
Het kan zijn dat teamleden van Nieuws van de Dag ieder soms wel acht berichten op een dag schrijven. Ondanks dat het vaak korte berichten zijn, vult het bellen en schrijven een hele werkdag. “Vooruit kijken en schakelen, daar zijn we ook goed in. Daarin werken we ook goed samen met andere redacties zodat we weten wat eraan zit te komen.”
Het ANP functioneert volgens Judith heel goed als er iets groots gebeurt. “Er is weinig chaos en het is gestructureerd. Iedereen gaat in een soort ‘productiestand’.” Ze heeft eigenlijk nooit chaos meegemaakt op redacties. “In tegenstelling tot wat je vaak in films ziet.”