Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger,
Begin dit jaar kwamen we als een van de eerste redacties met een AI-leidraad: vangrails waarbinnen we wilden experimenteren met deze technologie zonder aan betrouwbaarheid, ons grootste goed, in te boeten.
Een van de uitgangspunten is mens/machine/mens, dat voorschrijft dat een journalist het journalistieke zoekproces kan beginnen, de computer kan assisteren en de journalist altijd het laatste woord heeft.
Inmiddels hebben we meerdere AI-tools behoedzaam maar succesvol ingevoerd op de redactie. Zo gebruiken we, zoals velen, GoodTape voor het transcriberen van debatten in de Tweede Kamer en provinciehuizen. Ook zetten we een tool in die clichés herkent en suggesties voor verbetering doet.
Ik hoop dat deze kwartaalupdate nog meer inzicht geeft in onze werkwijze.
Freek Staps, hoofdredacteur ANP
Blokkade A12 door klimaatactivisten
Na eerdere blokkades op de snelweg A12 in Den Haag voert Extinction Rebellion sinds zaterdag 9 september hier dagelijks actie. Verslaggevers nemen in de eerste dagen dagelijks een kijkje, naarmate de actie voortduurt volgen we de klimaatactivisten meestal vanaf de redactie.
Rutte kondigt afscheid aan
door Henderiekus Wiltjer
Het afscheid van de politiek van premier Mark Rutte kwam totaal onverwachts. Hij zou die dag met de Tweede Kamer debatteren over de val van zijn kabinet. Op het moment dat Rutte zijn opstappen bekendmaakte, waren nog maar twee collega's op de redactie in de Tweede Kamer. Nadat een persalarm was gegeven, lieten andere collega's via de app direct weten aan de slag te zullen gaan. Ze gingen bellen, reacties tikken en spoedden zich naar de Kamer. Ook collega's die later zouden beginnen, meldden zich om aan de slag te gaan. Binnen de kortste keren draaide de machine op volle toeren.
Met vijf journalisten down under voor het WK voetbal
door Tjeerd Wiersma
Met een handjevol journalisten van geschreven media (AD, De Telegraaf, NRC, NU.nl en het ANP) landen we voor de zoveelste keer met een propellervliegtuig in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Het verslag van het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gekscherend ook wel het 'WK Vliegen' genoemd: een van de collega's telde liefst negentien vluchten.
Het is dus vliegtuig in, vliegtuig uit om de Nederlandse voetbalsters te kunnen zien trainen, spelen en spreken. Na iedere wedstrijd nemen coach Andries Jonker en de speelsters uitgebreid de tijd om met de vijf meegereisde journalisten te praten. Het zorgt voor ongedwongen gesprekjes waarin ook de journalisten elkaar beter leren kennen.
Als ik op een middag tegen collega Steven van De Telegraaf zeg dat mijn tante groot fan van hem is, lees ik dat een dag later terug in zijn column over het WK. Voor ik het weet, verschijnen mijn opmerkingen bijna dagelijks in zijn columns. En als ik een verhaal aan Steven vertel dat niet in de column mag, lees ik een dag later: "ANP-correspondent Tjeerd roept na elke zin: 'Oh nee Steven, dít mag zeker niet in jouw column'".
Prinsjesdag ieder jaar weer logistieke puzzel
door Karin Hollaar
Prinsjesdag is een jaarlijks terugkerend evenement dat ondanks de frequentie altijd een behoorlijke logistieke puzzel is. Dit jaar waren er elf fotografen aan het werk. Hun fotografie werd door twee editors verwerkt. Er zijn altijd een paar voorspelbare sleutelmomenten waarop de fotoredactie anticipeert, zoals het vertrek van de koninklijke familie, het voorlezen van de troonrede en de minister van Financiën met het koffertje.
Er zijn ook altijd een aantal momenten die afwijken. Zo was deze editie de deelname van prinses Alexia aan de ceremonie nieuw en werd er rekening gehouden met demonstraties langs de route. De extra inzet hier leverde prima fotografie op. Uiteindelijk resulteerde Prinsjesdag 2023 in 684 foto's en ruim 3400 downloads op één dag.