Blik op het ANP

Renee Postma is een van de vaste nieuwslezers van het ANP

Renee Postma is een van de vaste nieuwslezers van het ANP
Door Franca Grimbergen · 19 Dec 2019

Renee Postma begon haar radiocarrière bij de lokale omroep in Amsterdam en heeft daarna gewerkt bij verschillende radiozenders als RADIO 10, CAZ! en BNR. Nu is ze al lange tijd één van de vaste nieuwslezers van het ANP.

Familiegevoel
"In 1994 ben ik als nieuwslezer begonnen bij het ANP. In de tussentijd heb ik ervaring opgedaan bij andere radiostations. Twaalf jaar geleden ben ik weer teruggekomen bij het ANP. 

De band met collega’s bij het ANP vind ik erg bijzonder. Tijdens feestdagen, in het weekend en in de avonden zijn er altijd mensen aan het werk. Er wordt gewerkt tijdens de dagen dat de meeste mensen vrij zijn. Dat geeft een soort familiegevoel. Dat heb ik bij veel andere werkgevers nooit op deze manier ervaren. Je werkt op een nieuwsredactie tussen de journalisten; alles gaat 24/7 door. Bij radiostations is dat anders. Bij het ANP draait het om nieuws."

De basis
“Wij leveren nieuwsbulletins aan de grote landelijke commerciële radiozenders en ook kleinere, lokale stations. Dit doen we ieder uur en doordeweeks tijdens de ochtend- en avondspits zelfs elk half uur. Wij leveren de basis. De grote commerciële zenders passen onze nieuwsberichten aan naar de wensen van hun doelgroep. Zij geven het nieuwsbericht ‘kleur’. Deze nieuwsberichten worden een groot deel van de tijd voorgelezen door hun eigen nieuwslezers. In de avonduren én op de zenders SLAM! en 100% NL hoor je altijd een nieuwslezer van het ANP.”

Live
“Bij breaking news schakelen we live met de radiozender. Redacties hebben een lijntje met de radioredactie en laten ons bij urgent nieuws weten een nieuwsupdate te willen. Wij schrijven dan snel de teksten, maken daar een kort bulletin van en spreken dit via een live-verbinding in. Dit vind ik een van de leukste dingen aan mijn werk; je bent op de hoogte van iets wat de luisteraar nog niet weet. Een recent voorbeeld van breaking news was het kapings-alarm op Schiphol. Gelukkig liep dit met een sisser af. 

Wanneer het nieuws nog niet bevestigd is door het ANP maken wij gebruik van bronvermelding. Omwille van de snelheid nemen we het bericht dan wel mee in het nieuwsbulletin. Bij de schietpartij in Utrecht citeerden wij bijvoorbeeld ooggetuigen. Door de komst van social media komt deze vorm van citeren steeds vaker voor.”

Verschillende rollen
“Op de radioredactie heb je verschillende rollen. Naast nieuwslezer ben je ook eindredacteur en quotes-redacteur. We rouleren bijna allemaal in die functies.  

Als nieuwslezer lees je niet alleen het nieuws voor, maar schrijf je ook. Als eindredacteur selecteer je de nieuwsonderwerpen voor het bulletin: wat gaan we het volgende uur doen, wat zijn de lopende verhalen en is er nog ander nieuws wat we moeten melden. Je haalt het nieuws voornamelijk van het ANP-net - applicatie waar al het ANP nieuws te vinden is -  en zorgt ervoor dat het nieuwsbulletin evenwichtig is en tekstueel klopt. Als eindredacteur houd je het overzicht.

Als quoter ga je op zoek naar quotes. Je belt zelf mensen, maar houdt ook andere media in de gaten. Je luistert bijvoorbeeld mee met een persconferentie van Mark Rutte en haalt daar interessante quotes uit. Dit verwerk je vervolgens in het nieuwsbericht.’’

"Naast nieuwslezer ben je ook eindredacteur en quotes-redacteur."

"Naast nieuwslezer ben je ook eindredacteur en quotes-redacteur."

— Renee Postma

Bekkenbrekers
“Ondanks dat ik het nieuwslezen al lang doe, probeer ik - wanneer er tijd voor is - het nieuwsbulletin van tevoren hardop voor te lezen. Sommige bekkenbrekers, vervelende woordcombinaties, merk je pas bij het voorlezen. Een verspreking vind ik niet erg, het doorkruist niet het begrip. Wat wel vervelend is, is het leggen van de verkeerde klemtoon. Dan laat je aan de luisteraar merken dat je het zelf niet begrijpt, terwijl je als nieuwslezer moet weten waar je het over hebt. Het helpt om korte zinnen te gebruiken. Dan is het vaak meteen duidelijk waar de nadruk moet liggen.

Ik zie nieuwslezen als een vorm van vertalen. Op de radioredactie vatten we nieuwsberichten samen en herschrijven we de berichten naar spreektaal.”

Radiomomenten
“Bij de dood van Avicii was ik aan het werk: het is verschrikkelijk nieuws, maar je hebt geen tijd om er bij stil te staan. Het moet nú op de radio. De knop gaat om en je probeert zo snel mogelijk je radiotekst te schrijven. Alles moet kloppen en je checkt alles snel. Daar zit best druk achter en het voelt extra goed wanneer alles helemaal goed gaat.

Ook bij het ‘halen’ van quotes maak je dingen mee die je bijblijven. Bij het klimaatakkoord waren verschillende partijen betrokken en vielen er veel verschillende quotes te halen, waardoor we levendige en afwisselende uitzendingen maakten. Ik belde met de ANWB voor een quote over de subsidie op elektrisch rijden en kreeg meteen de directeur aan de lijn. Hij wilde graag over dit onderwerp vertellen; die positieve vibe vond ik heel leuk."

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden