Achter het nieuws

Persalarm: nuttig of niet zo noodzakelijk?

Persalarm: nuttig of niet zo noodzakelijk?
Door Freek Staps · 05 Mar 2020
Maarten van der Weijden voltooit Elfstedenzwemtocht, een van de nieuwsgebeurtenissen met een groot aantal persalarmen. Foto door Vincent Jannink.

Zo'n 2.000 Nederlandse journalisten krijgen regelmatig een persalarm van het ANP: een bericht dat vergezeld is van een dwingend geluidje (de letters ANP in Morsecode) hele redacties naar hun telefoon doet grijpen. Even opletten. Een persalarm. Er is nú iets aan de hand.

Maar soms mondt zo'n persalarm uit tot een collectief zuchten. Want waarom is er nu alweer een alarm over een land waar een coronaslachtoffer is gevallen, denkt de kunstredacteur dan. Of wat moet ik met deze beurscrash, denkt de politiek journalist. Of waarom stoor je mij met twee sterren die gaan scheiden, haalt de sportverslaggever zijn schouders op.

"Het ANP verstuurt een persalarm om redacties in staat te stellen journalistieke keuzes te maken."

"Het ANP verstuurt een persalarm om redacties in staat te stellen journalistieke keuzes te maken."

— Freek Staps

Gebruik jij de ANP-app al?
Eerst een simpele lifehack: elke journalist kan zijn eigen persalarmen op onderwerp instellen. Ga in de app op je telefoon naar instellingen, persalarmen en vink de onderwerpen aan waarover je geïnformeerd wilt blijven.

Journalistieke vraag
Dan de journalistiek-inhoudelijke vraag: wanneer verstuurt het ANP eigenlijk een persalarm? We scherpen ons beleid hierop aan. Een persalarm is geen graadmeter van wat voor alles en iedereen breaking news is, daar kunnen de meningen immers over verschillen. Het uitgangspunt is simpelweg dit: het ANP verstuurt een persalarm om redacties in staat te stellen journalistieke keuzes te maken.

Het aantal persalarmen per nieuwsgebeurtenis.

Nieuwsontwikkeling
Moeten we nu snel een bericht tikken? Moeten we ergens heen? Is er een situatie om in de gaten te houden? Kan het achtergrondstuk dat al klaar stond nu online? Een persalarm is het begin van een nieuwsontwikkeling en markeert een van deze twee momenten:

1. Snel opkomend nieuws: denk bijvoorbeeld aan de tramaanslag in Utrecht, een aardbeving in Groningen, 23 auto's in een kettingbotsing op de A1, Reinbert de Leeuw overleden, Amerikaanse media berichten dat Bernie Sanders een hartaanval had. 

2. Belangrijke, maar geplande gebeurtenissen: brexit krijgt zijn beslag in de nacht van 31 januari, de uitkomst van de belangrijkste sportwedstrijden, uitspraken van een belangwekkende rechtszaak, uitslagen van de Amerikaanse voorverkiezingen.

Niet elk persalarm zal iedereen op elk moment evenveel aanspreken. Wel kan de redactie altijd met een persalarm aan de slag. Het is helder, beknopt en snel. En zo beginnen we met de feiten.

Nieuws op maat

Het ANP maakt ook tekstproducties die buiten de basisnieuwsdienst vallen. Bijvoorbeeld een nieuwsfeed over het coronavirus of de Olympische Spelen.

Meer over feeds

Op bezoek

Kom kijken op de redactie van het ANP en begrijp hoe een persbureau te werk gaat. Of verrijk je kennis met de verschillende workshops over journalistiek.

Kom langs bij het ANP
Freek Staps
Freek Staps
freek.staps@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden