Case

Weet jij wat er op deze foto staat? Jos Bennis zocht informatie bij 4.000 historische foto's

Weet jij wat er op deze foto staat? Jos Bennis zocht informatie bij 4.000 historische foto's
Door Franca Grimbergen · 25 Mar 2020
Koningin Beatrix opent Erasmusbrug in Rotterdam, 4 september 1996

In 2019 heeft het ANP ruim 8.000 historische foto’s van het koningshuis gedigitaliseerd. Van lang niet alle foto’s was bekend wie er op staan en waar de foto is gemaakt. Jos Bennis is de geschiedenis ingedoken om deze informatie toch te vinden.

Geduld
"Het metadateren van foto’s is een zorgvuldige klus. Ik heb ongeveer 4.000 foto’s voorzien van een omschrijving en daar heb ik ruim een jaar over gedaan. De omschrijving die bij de foto staat moet kloppen en dat kost soms erg veel tijd. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je als persbureau de verkeerde informatie bij een foto toont."

Juiste informatie
"Sommige foto’s uit het archief waren al voorzien van een korte omschrijving. Denk aan een datum of de naam van de persoon op de foto. Dan denk je misschien dat je er al bent, maar dat is niet zo. Die gegevens moet je controleren en aanvullen. De kans bestaat dat de informatie niet helemaal klopt."

"Elk stukje informatie brengt je dichter bij de gehele omschrijving."

"Elk stukje informatie brengt je dichter bij de gehele omschrijving."

— Jos Bennis

Het proces
"Het omschrijven van de ene foto is makkelijker dan de ander. Vaak raadpleeg ik Delpher als eerste. Dat is een website met een grote database gedigitaliseerde historische kranten. Door het zoeken met de juiste trefwoorden kan je er veel informatie vinden. De woorden waarmee ik zoek bepaal ik door de foto goed te bekijken; welke personen staan er op de foto, zie ik herkenbare objecten, is de foto gemaakt tijdens een bepaalde gebeurtenis (denk aan een staatsbezoek, Koninginnedag, opening of tentoonstelling)? Elk stukje informatie brengt je dichter bij de gehele omschrijving."

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op bezoek in Canada, 28 september 1983
Lees hier hoe Jos stap voor stap uitlegt hoe hij bovenstaande foto van een omschrijving voorziet.

''Allereerst kijk ik naar de personen op de foto. Ik zie prinses Margriet met op de achtergrond Pieter van Vollenhoven. Ze inspecteert waarschijnlijk op een vliegveld een erewacht van militairen in een rood-zwart tenue met grote berenmutsen. Links zie ik een bokje staan. Vragen waarop ik antwoord moet zien te vinden zijn: in welk land en in welke plaats is dit, wanneer en waarom wordt prinses Margriet onthaald als staatshoofd?

Ik begin met het kijken naar het evenement, om er zo ook achter te komen waar de foto gemaakt is. Al snel denk ik aan Canada. Dat is niet het enige land met regimenten, maar wel voor de hand liggend. Prinses Margriet is daar geboren: dat is meteen de verklaring voor de grote ontvangst. Het duurde lang voor ik de datum van de foto vond. Wanneer heeft de prinses tussen 1980 en 1990 een buitenlandse reis gemaakt? Uiteindelijk kwam ik er achter: de foto is gemaakt op 28 september 1983 op het vliegveld van Quebec. Zelf wilde ik graag weten wat dat bokje op de foto deed. Na wat zoekwerk blijkt het een geit te zijn: het is de regimentsmascotte met de naam Batisse IV."

Grappige foto 
"Ik heb erg veel foto’s gezien tijdens het metadateren. Een aantal foto’s is mij bijgebleven, waaronder de foto van prinses Wilhelmina in een open rijtuig. Zij houdt zelf de teugels van het paard vast en wordt begeleid door een lid van haar personeel op de fiets. Ik vind dit een erg grappige foto."

Geen informatie
"Bij sommige foto’s was het niet mogelijk om een omschrijving toe te voegen. Dit kwam vooral voor bij portretfoto’s. Vaak is de persoon te herkennen, maar het moment waarop de foto gemaakt is en de aanleiding van het maken van het portret nauwelijks te herleiden. Deze foto’s zijn in de beeldbank voorzien van de afkorting g.i.g. wat staat voor geen informatie gevonden."

Prinses Wilhelmina in een open rijtuigje, 25 maart 1957
Prinses Margriet op bezoek bij haar zoon Bernard in de VS, 14 februari 1989

Voldoening
"Soms ben je veel tijd kwijt om achter de juiste beschrijving van een foto te komen of met het uitzoeken van wat er precies te zien is. Het leuke aan dit werk is de voldoening die je ervaart als je na lang speurwerk alle gegevens boven water hebt gekregen."

Op televisie

Een aantal van de digitaliseerde foto's zijn vorig jaar uitgelicht en besproken in het EO-programma Blauw Bloed.

Bekijk de afleveringen

Foto's uit het archief

Ga terug in de tijd en bekijk de archieffoto's die onder andere zijn omschreven door Jos.

Bekijk de foto's
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden