Het is een journalistieke doodzonde, terugblikken na de jaarwisseling, maar toch: wat is er allemaal gebeurd sinds die eerste dagen van vorig jaar waarin we schreven over een 'mysterieus virus' dat 'een eerste dode in China eist'. Zag een enkele journalist het ANP in die tijd nog als een persbureau dat je liever niet gebruikte - of dat in ieder geval niet hardop zei - gedurende het jaar steeg de behoefte aan feiten in de journalistiek, en onze gebruikscijfers. De nood aan betrouwbare journalistiek maakte onze relevantie zichtbaar.
Juist het beter grip krijgen op die gebruikersdata is een van ANP's meest aansprekende vernieuwingen van vorig jaar. We kunnen beter met hoofdredacties en deelredacties in overleg over onze werkzaamheden en hun - jullie - behoeftes. Een voorbeeld daarvan is onze investering in de economieberichtgeving. Die legt vanaf deze maand minder accent op kleinere beursfondsen, meer op bekende bedrijven, beeldbepalende start-ups en grote werkgevers.
Ondertussen bleven we, hoe klassiek we ook als medium zijn, innoveren in verschijningsvormen. Samen met LocalFocus leveren we nu een feed met infographics in de stijl van de afnemer, zo'n 800 stuks per jaar. Vanaf dag een maken meerdere grote nieuwsmerken hiervan gebruik.
Met het virus enerzijds en een vaccinatieprogramma anderzijds lijkt 2021 opnieuw turbulent te worden. Tel daar nog het opkomende nieuws bij op. Ook tegen die achtergrond blijven we graag in gesprek
Uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen
Deze kaart heeft honderdduizenden Nederlanders op de hoogte gehouden van de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen. De graphic is speciaal ontwikkeld en bijgehouden voor klanten van de graphicsdienst, waaronder NU.nl en AD.nl. Sinds oktober worden ANP-berichten voorzien van interactieve graphics van datapersbureau LocalFocus. Visualisaties als deze kunnen in vijf muisklikken bij een nieuwsbericht worden geplaatst, in eigen huisstijl.
Verdeeldheid in top Forum voor Democratie
De jongerentak van Forum voor Democratie kwam in november opnieuw in opspraak vanwege antisemitische uitlatingen tussen leden onderling. Dat gebeurde ook al in het voorjaar.
Partijbonzen wilden de jongerentak saneren of opdoeken maar daar ging FVD-oprichter Thierry Baudet niet in mee. Hij trok zich terug als lijsttrekker en partijleider maar verraste iedereen door zich enkele dagen erna toch weer kandidaat te stellen.
Dat veroorzaakte een patstelling tussen Baudet en een deel van het bestuur. Een ledenraadpleging leidde ertoe dat Baudet weer partijleider werd. Vanwege alle perikelen stapte een flink aantal volksvertegenwoordigers van de partij op.
De politieke twist leverde de volgende zoekresultaten in de ANP-Beeldbank op:
Sportredacteur Gert Lammerink over het overlijden van Maradona
Maradona! De naam duikt plotseling op in een chat van collega Norbert Kleinherenbrink aan het begin van onze avonddienst. Dood? is mijn eigenlijk overbodige vraag. Weten we het zeker, wat is de bron, wie bevestigt het, kan het persalarm eruit? Onwillekeurig gaan op zo’n moment de gedachten terug naar persoonlijke ervaringen. Wanneer heb ik hem voor het eerst ‘in het echt’ gezien? Dat was in 1990, uitgerekend in de halve finale van het WK. Maradona speelde in ‘zijn’ Napels met Argentinië tegen Italië. Eén van de meest beladen duels uit zijn loopbaan. Caniggia maakte het winnende doelpunt uit een pass van Diego.
Het persalarm staat dan al lang en breed op het net, het eerste nieuws is ‘door’, de reacties stromen binnen, we beschrijven zijn loopbaan en bellen met Nederlanders die hem vrij recentelijk nog hebben ontmoet. In Buenos Aires wordt het onrustig. Napels staat al op zijn kop. Na middernacht kijk ik naar de documentaire Maradona in Napels, door de VPRO in de haast ingepland. Caniggia maakte niet de 0-1, maar de 1-1. Argentinië wint na strafschoppen. Dat was me ontschoten. Dat ik Maradona heb zien voetballen blijft onvergetelijk.
De nieuwsfoto van 2020
Voor het derde jaar op rij reiken ANP en Hollandse Hoogte de Jos van Leeuwen Fotoprijs uit. Dé prijs voor de maker van de beste nieuwsfoto van het jaar. Tijdens de uitreiking - via een livestream - wordt ook bekend welke nieuwsfoto naar huis gaat met de publieksprijs en welk fotoverhaal gemaakt door jong fotografietalent wordt beloond met drie prachtige prijzen.
Koninklijk fotoboek
Het leven van prinses Beatrix is grondig gedocumenteerd en in de beeldbank van het ANP ligt een schat aan materiaal. Het ANP en EO-royaltyprogramma Blauw Bloed hebben daarvan een bijzonder fotoboek gemaakt. Beatrix: van prinses tot prinses toont in 150 opvallende ANP-foto’s een portret van de (voormalige) vorstin.