Licenties voor monitoring van media bij het ANP

Licenties voor monitoring van media bij het ANP

Als je de media monitort voor jouw organisatie, bijvoorbeeld om de reputatie te meten of om informatie over je branche, concurrenten of een crisissituatie te verzamelen, wil je geen problemen met de licenties van de content die gebruikt. Het is belangrijk dat dit goed geregeld is. Het ANP ondersteunt je hierbij en zorgt ervoor dat je compliant bent.

Uitgevers bieden hun content meestal niet direct aan mediamonitoringorganisaties aan. Het is efficiënter om artikelen van zoveel mogelijk kranten, tijdschriften en websites centraal aan te bieden. Dit is een specifieke markt die specifieke technologieën en kennis vereist. 

Het ANP werkt nauw samen met twee organisaties die de belangrijkste licenties voor uitgevers kunnen verstrekken: LexisNexis en ArtikelPro. 

Via LexisNexis koopt het ANP content in van uitgevers van DPG Media en Mediahuis, die samen meer dan 96% van de dagbladenmarkt vertegenwoordigen, inclusief content achter de paywall. Content van andere uitgevers van tijdschriften, vakbladen en huis-aan-huisbladen zal ANP vanaf 2025 via ArtikelPro inkopen. Als je van LexisNexis en/of ArtikelPro gebruikmaakt, verwachten beide partijen dat je ook een eindgebruikersovereenkomst met hen aangaat. 

Is webcontent niet gratis? 

Het korte antwoord is "nee". Voor de artikelen op het web vragen de uitgevers hetzelfde tarief voor auteursrechten als voor een artikel in print. Vrijwel alle content (zowel print als web) van uitgevers is uitsluitend via licenties (en dus tegen betaling) voor monitoring beschikbaar. Voor het gebruik van openbare websites, zoals die van diverse overheden, rekenen we geen licentiekosten. 

Hoewel een rechtbank onlangs oordeelde dat het in een specifiek geval was toegestaan om content verkregen via RSS van uitgeversites te gebruiken voor een signaleringsdienst zonder afdracht aan de uitgevers, biedt het ANP dit model niet aan. Wij denken dat de omstandigheden nu al zodanig zijn gewijzigd en nog verder zullen wijzigen, dat dit model niet juridisch houdbaar is. We willen onze klanten en onszelf niet met juridische problemen opzadelen en kiezen ervoor om de licenties goed en duidelijk te regelen. 

Bovendien willen we onze klanten zoveel mogelijk toegang bieden tot volledige artikelen. We bieden daarmee veel meer dan alleen signalering. 

Andere contentlicenties 

Sommige uitgevers kiezen er voor hun licenties op een andere manier te regelen en werken dan rechtstreeks samen met het ANP. Vraag je ANP accountmanager naar de mogelijkheden als je specifieke bronnen wilt opnemen bij je monitoring. Veelal is dat best mogelijk. 

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact op