Tip

11 essentiële tips om onderscheidend beeld te creëren

11 essentiële tips om onderscheidend beeld te creëren
Door Edouard van Arem · 02 Apr 2025
Foto: ANP / Roger Dohmen

Beeld speelt een cruciale rol in hoe we communiceren en hoe een merk of organisatie zich onderscheidt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw beeldtaal uniek is én impact heeft? En hoe meet je vervolgens of je beelden effectief zijn? In dit blogartikel deelt ANP beeldexpert Edouard van Arem tips op basis van zijn jarenlange ervaring.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een sterke foto ontstaat niet toevallig. Het vraagt om voorbereiding, kennis en talent. Hier zijn vier pijlers voor sterke, journalistieke foto’s:

  1. Voorbereiding: Een fotograaf moet weten wat hij of zij gaat vastleggen. Dit betekent inzicht in het onderwerp, de setting en de betrokken personen.
  2. Kennis van zaken: In de journalistieke fotografie betekent dit begrijpen welke onderwerpen actueel zijn en welke personen of momenten belangrijk zijn om vast te leggen. 
  3. Durf en timing: Soms is een fotograaf net iets brutaler en durft hij een stap extra te zetten voor de perfecte foto, zelfs als dat betekent dat hij achteraf op de vingers wordt getikt.
  4. Oog voor details: Daarnaast is het belangrijk om op de details te letten. Een scheve stropdas, een rommelige achtergrond of een slechte lichtinval kunnen een beeld maken of breken.

Onderscheidend beeld maken

De tweede stap in het creëren van een unieke beeldtaal is begrijpen welke beelden al in jouw speelveld worden gebruikt. Jouw doelgroep consumeert al visuele content binnen jouw sector of branche. Moet je daarbij aansluiten of juist proberen eruit te springen?

Hoewel herkenning waardevol kan zijn, helpt het vaak om een visuele stijl te ontwikkelen die afwijkt van de norm. 

Denk hierbij aan:

  1. Onverwachte invalshoeken: Hoe kun je een onderwerp anders in beeld brengen dan gebruikelijk zodat het verrast, opvalt en meer onder de aandacht komt?
  2. Kleurgebruik en bewerking: Kies voor een specifiek kleurenpalet of nabewerking die jouw stijl versterkt.
  3. Consistentie: Zorg ervoor dat al jouw beelden een samenhangend verhaal vertellen.

Een goed voorbeeld is de keuze om een kok in zijn pannen zetten, in plaats van er achter. Dat zorgt voor een krachtiger en unieker beeld. De lezer kijkt en denkt: 'Wat gebeurt hier?'.

Foto: ANP / Harmen de Jong

Een ander praktijkvoorbeeld was een opdracht voor een portret van de bestuursvoorzitter van Akzo Nobel, destijds oud-minister Wijers. De fotograaf vroeg hem of hij op het dak wilde gaan staan, omdat daar 'Akzo Nobel' stond. Hij stemde ermee in. Je kunt zulke dingen altijd vragen.

Foto: ANP / Rick Nederstigt

Durf buiten de lijntjes te kleuren

Fotografie kent, net als andere creatieve disciplines, ook nog trends die veranderen door de tijd heen. Zo zijn er periodes waarin zwart-witfotografie populair is of waarin beelden juist minder strak georkestreerd worden. Tegenwoordig zien we steeds vaker beelden met beweging, een lichte onscherpte en een lossere, spontane uitstraling.

Wil je je onderscheiden? Durf dan buiten de lijntjes te kleuren. Door af te wijken van de standaard en met verrassende beeldkeuzes te komen, versterk je je visuele identiteit. Een inspirerende manier om dit te ontdekken, is door samen te werken met fotografen met een andere stijl dan je gewend bent.

Bij een recente workshop met meerdere organisaties uit dezelfde branche nodigden we twee fotografen uit die een totaal andere kijk op fotografie hadden. Dit leverde verfrissende inzichten op en inspireerde de deelnemende organisaties om eens een andere benadering te proberen. Het experimenteren met nieuwe stijlen en concepten kan dus verrassende resultaten opleveren. En je kunt altijd bijsturen als dat nodig is.

Bekijk of de workshop Auteurs- en portretrecht iets is voor jou!

Hoe meet je het effect van je (onderscheidende) beeldtaal?

Het meten van de impact van je beeldtaal tot slot is essentieel om te toetsen of jouw visuele strategie ook daadwerkelijk het beoogde effect heeft. Hier zijn enkele methoden om dit te doen:

  1. Gebruik data-analyse: Kijk naar statistieken zoals doorklikratio’s (CTR), engagement en conversies bij campagnes.
  2. Lezersonderzoek en klantfeedback: Vraag actief om de mening van je doelgroep. Dit kan via enquêtes, interviews of klantendagen.
  3. A/B-testen: Test verschillende beelden in campagnes en analyseer welke beter presteren.
  4. Interactieve sessies: Organiseer een workshop of een gesprek met klanten om hun indruk van je beeldmateriaal te peilen.

Door regelmatig te toetsen hoe jouw beeldtaal wordt ontvangen, kun je gerichter bijsturen en verbeteren.

Creativiteit, kennis en strategische aanpak

Kortom, onderscheidende beeldtaal vraagt om creativiteit, kennis en een strategische aanpak. Zoals beeld in onze hedendaagse communicatie heel belangrijk is, is het ook noodzaak om beeld een belangrijke plek te geven in je werkproces. Laat het dus niet pas achteraan je workflow aan bod komen. 

Door je goed voor te bereiden, buiten de gebaande paden te denken en regelmatig het effect van je beeld te meten, kun je visuele content creëren die impact heeft en je merk versterkt. Durf te experimenteren, test je resultaten en blijf optimaliseren!

Meer tips voor een succesvolle pr-strategie? 

Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Edouard van Arem
Edouard van Arem
edouard.van.arem@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden